Team succesvol in Belgische Ardennen

Het afgelopen weekend was het circuit van Francorchamps het strijdtoneel in de laatste wedstrijd van het seizoen voor de Open Nederlands Kampioenschap wegracen voor motoren.

Franchorchamps is gelegen bij het pittoreske dorp Spa dat naast het circuit wereldberoemd is om zijn waterbronnen. Tussen de uitgestrekte bossen en rijzende heuvels ligt het zeven kilometer lange circuit verscholen in de uitgestrekte Ardenner bossen. Het Jaap Kingma Racing Team uit het Friese Burgum, had haar kompas op scherp gezet en wist het circuit feilloos te vinden, om vervolgens de tenten op te slaan en de strijd aan te gaan in de 125cc en 250cc klasse. En dit laatste deden ze afgelopen zondag met groot succes !

Carol Litjens moest voor het Kingma Racing Team als eerste haar kunsten gaan vertonen op de 125cc Honda. Na haar scooter ongeval, een aantal weken geleden, is deze snelle dame uit het Limburgse America weer helemaal de “oude”. Ze is goed in balans en dat liet ze in deze laatste wedstrijd van het seizoen dan ook ruimschoots zien. De start vanaf de twaalfde positie op de grid was er ééntje uit het boekje ! Vanaf het startsein leverde ze constant gevechten met haar mannelijke collega’s in de 125cc klasse. Ze reed in de tweede fase van de wedstrijd in de middenmoot en knokte voor een plaats bij de eerste vijftien. Even leek het erop dat ze terug zakte naar het achterveld, doch door haar verbeten vechtlust wist zij uiteindelijk goed naar voren te komen. De rondetijden toonde de nodige progressie en Carol wist als tiende over de eindstreep te komen. Haar beste resultaat tot nu toe en dit resultaat was een vreugde dansje van teammanager Jaap Kingma dubbel en dwars waard !

Later in de middag was het de beurt aan de overige twee coureurs uit het Kingma Racing Team. Emile Litjens had al even getraind op een nieuwe machine en waagde voor de wedstrijd ook de overstap van de vertrouwde Honda naar de supersnelle ex-GP Aprilia van Gert Pieper. In de training beloofde deze “wissel” al veel goeds. Emile kon zich snel vinden op de Aprilia en reed naar een achtste trainingstijd. Bram Appelo moest het vanaf de 17de plek doen. De start was voor beide heren een succes. Bram schoot al diverse plaatsen op en ook Emile ging er als een haas vandoor ! Hij vocht zich letterlijk en figuurlijk door het veld heen en na één ronde te hebben gereden lag Emile op de vierde plaats. Emile moest flink aan de bak met de Aprilia, daar ook Hans Smees en Jan Blok deze positie graag hadden willen innemen. Emile wist echter deze plaats vast te houden en zelfs een gat te slaan naar zijn achterliggers. Hij wist uiteindelijk de rave op de vierde plaats te eindigen, net buiten het podium, maar wederom een coureur uit de Kingma stal die een zeer goed seizoens resultaat liet zien.

Bram had het er moeilijker mee. Lange tijd reed hij met de Honda op de 13de plaats. Wist in de laatste fase van de wedstrijd zijn collega Andreas Goetti te passeren en als 12de over de finishlijn te gaan. Na omstandigheden een prima resultaat voor deze snelle coureur uit Twello, ware het niet dat Bram persoonlijk niet tevreden was met het resultaat. Teammanager Jaap Kingma was dit echter wel en ging met de resultaten van de drie coureurs geheel uit zijn bol ! “Ik ben heel erg tevreden, super hoe ze hier hebben gereden. De beste teamprestatie van het seizoen hebben ze in deze laatste wedstrijd laten zien. Ik moet al onze coureurs en monteurs dan ook complimenteren met de behaalde resultaten”

Volgend seizoen keert het Jaap Kingma Racing Team wederom terug in de 125cc en 250cc klasse. Met welke machines dit gebeurt, is nog steeds niet geheel duidelijk. Er zal nog het nodige moeten worden getest en ook het budget moet kloppen. Jaap Kingma zal er begrijpelijkerwijs alles aan gaan doen om in 2004 ook goed beslagen ten ijs te komen.